Skip to content

Elektropolerowanie – tradycja i nowoczesność

Kiedy mówimy o obróbce powierzchni stali nierdzewnej, zazwyczaj przywiązujemy uwagę do estetycznych aspektów gotowego wyrobu, a już znacznie mniej do tych związanych z samą jakością. Natomiast jakość wykończenia powierzchni stali nierdzewnej jest bardzo często związana z jej funkcjonalnymi aspektami i zależy w dużym stopniu od tego, w jakim sektorze przemysłowym dany gotowy wyrób będzie wykorzystany.

Do czego służy elektropolerowanie?

Funkcją procesu elekropolerowania, przeprowadzonego na wyrobach wykonanych ze stali nierdzewnej, jest zwiększenie odporności powierzchni na korozję, jednocześnie umożliwiając łatwiejsze czyszczenie wyrobu w czasie jego eksploatacji. Nie należy zapominać, że poza chemiczno-fizycznymi właściwościami materiału powierzchnia stanowi bardzo ważną funkcję ochrony całego wyrobu. Jest to szczególnie ważne dla stali nierdzewnych, w których wierzchnia warstwa pasywna musi być jak najbardziej stabilna i odporna na warunki, jakim musi sprostać.

Elektropolerowanie zabezpiecza przed korozją

Proces elektropolerowania jest ważną alternatywą do tradycyjnych wykończeń mechanicznych, a przy tym najlepszym sposobem wykończenia powierzchni wyrobów. Nie ma sobie równych, jeżeli chodzi o odporność na korozję, w porównaniu z obróbką mechaniczną lub chemiczną, w postaci wytrawiania i pasywacji. W dziedzinie technik elektropolerowania można dziś liczyć w większości przypadków na nowoczesne instalacje, w których to obróbka odbywa się w całkowicie zamkniętych komorach, bez dodatkowego narażania środowiska i pracownika.

Zastosowanie elektropolerowania

Elektropolerowanie jest najlepszym sposobem wykończenia powierzchni wyrobów wykonanych ze stali nierdzewnej. Szczególnie jeżeli znajdują one zastosowanie w środowiskach agresywnych, w przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym lub w przypadku części o konstrukcji ażurowej, dla których nie byłoby możliwe przeprowadzenie polerowania mechanicznego.

Trawienie i pasywacja stali dowiedz się więcej klikając tutaj.